allt du behöver veta om

ögonbrynsfärg

Om ögonen är själens spegel så är ögonbrynen dess vingar! Österut i världen, så är det många poeter som diktar om kvinnans ögonbryn när de sjunger hennes lovsång. 

Ögonbrynen är, såsom all kroppslig hårbeklädnad, ett sätt att skydda kroppen mot skador. I detta fallet, ytterligare ett sätt, tillsammans med fransarna att skydda ögonen från smuts, insekter och andra flygande partiklar. Det naturliga färgpigmentet i ögonbrynen är melanin, som bildas i brynens hårsäckar, men precis som huvudhåret så förändras färgen, med åldern eller vid stark sol.

ögonbrynens uppgift

att rama in ansiktet

Att göra ögonbrynen vackra, är ett viktigt inslag i ansiktets make up. Det har varit vanligt, modernt och inne i flera år med smala ögonbryn – ibland bara ett tunt streck. Kvinnor plockade bort större delen av ögonbrynet och lämnade ett smalt böjt streck av hår kvar. En del kvinnor rakade helt enkelt bort hela ögonbrynet och målade teatraliska ögonbryn ovanför de ursprungliga brynen i pannan.

Idag är det modernt med vackra breda naturliga ögonbryn, borstade och gärna färgade så att dom accentuerar ögat. Ögonbrynen är en kontrast till ansiktets hudton och kan skapa en dramatisk effekt genom att lyfta fram detaljer i ansiktet. Färgade ögonbryn används ofta för att ge ett ursprungligt, intellektuellt och vaket, strålande eller tufft utseende.

Brynen kan färgas på många olika sätt, det finns ögonbrynspennor i olika färger. ögonbrynsmascara  och ögonbrynsgel som borstas på med en borste. Dessa är alla tillfällig infärgning, som man tvättar bort på kvällen. På marknaden finns serum att applicera för att få ögonbrynen att växa, för de kvinnor som tycker sig ha för tunna ögonbryn. Det finns också permanenta ögonbrynsfärger som sitter i ett längre tag, i flera veckor, för att slippa en daglig makeup av ögonbrynen.

För att forma ett par snygga “vingar” till ögonbryn använder man sig av en pincett för att plocka bort hår som växer ner under själva brynet och på näsryggen, man kan också klippa brynen, på ovansidan, om dom är för buskiga för ens smak. När man färgar in med permanent färg så använder man sig av en liten borste, för att önskad form på ögonbrynen.

ögonbrynsfärg

Ögonbrynsfärg från Åhléns

Om du väljer en daglig makeup av ögonbrynen, så finns det pennor och geler med borste från alla kända skönhetsmärken på Åhléns. Pennor och geler finns också i alla prisklasser.

Om du vill färga permanent hemma så rekommenderar vi Coloran ögonbrynsfärg och Depend ögonbrynsfärg som också är bäst i test. Bägge finns på Åhléns.

Färga brynen hemma med

ögonbrynsfärg

Om du vill att dina ögonbryn skall synas så skall du välja en annan nyans än din egen hårfärg. Är du ljushårig eller blond så kan du välja en färg som är en nyans mörkare än hårfärgen, och är du mörkhårig så väljer du en ljusare nyans än hårfärgen. 

Det finns noggranna bildbeskrivningar på nätet hur du skall gå tillväga och vilka redskap som krävs för att lyckas med infärgningen. Du bör också läsa bipacksedeln noggrant, på produkten du köpt, och ställa en klocka så att du färgar i rätt antal minuter och inte får mörkare bryn än du tänkt dig.

Du färgar brynen och den underliggande huden i den form som du vill ha dom, tänk på att färgen sitter kvar på huden under brynen så det gäller att hålla tungan rätt i mun när du skulpterar dina bryn. Du färgar från ögonbrynsroten vid näsan och ut i riktning mot öronen, i slutet får du vara lätt på handen så att ögonbrynet avlutas i en lite svagare och fadad linje.

Om du hellre vill bleka ögonbrynen än att göra dom mörkare så finns det kit för det också. Då är krämen en mild väteperoxid, som ger dig en ljusare nyans på dina bryn.

sotade ögon

Hur ofta ska man färga sina ögonbryn?

De flesta verkar vara överens om att, vill man ha kvar färgen på brynen så, bör de färgas var fjärde till sjätte vecka. Det kan dock variera beroende på vilken färg du använder. Använder du dig av en färg med hög kvalitet, så varar infärgningen den längre tiden.

 

Hur får man bort ögonbrynsfärg från huden?

För att slippa att huden runt om ögonbrynet färgas så bör man använda sig av en fet kräm eller vaselin runt ögonbrynet. Lägg på krämen där du INTE vill att färgen ska fästa. Skulle du ändå kladda under tiden du färgar, så ta en bomullstopp och ta snabbt bort färgfläcken.

Inte så sugen på permanentfärg? Läs vår tutorial hur du får snygga ögonbryn med smink istället!