Inga hårda kanter!

Sotade ögon

Sotade ögon borde vara lektion #1 när det gäller ögonsminkning. Tekniken som används vid sotiga ögon är densamma som när du ska lägga ”vanlig ögonskugga” – det handlar egentligen om att jobba ut skuggan så att det inte blir några hårda kanter. En klassisk sminkning vid högtider eller när du vill ha en lite mer dramatisk look, men hur gör man egentligen sotade ögon enkelt?

lyckas med

smokey eyes

Äntligen kan du lyckas med sotade ögon enkelt genom att följa vår guide. För vi vet, ögonskugga kan vara allt annat än enkelt. Det som är väldigt bra med just sotade ögon är att man inte nödvändigtvis behöver många produkter. En väldigt enkel variant av sotade ögon gör man endast med en mörk ögonskugga eller kolpenna. Men i denna guide hjälper vi dig att lyckas med snyggt sotade ögon så att du kan imponera på alla på festen!

Looken smokey eyes – eller sotade ögon på svenska – har setts såväl på röda mattan som på catwalks och är alltid lika snyggt. Det finns många varianter av det, alltifrån den mer diskreta i bruna eller gråa toner till en hårdare och kolsvart sminkning. Följ vår steg för steg guide för att lyckas med din look.

sotade ögon steg för steg
sotade ögon på nyår

Det viktigaste i varje snygg ögonsminkning är alltid primer. Resultatet skiljer sig oerhört mot om du skippar primer. Färgerna gör sig bättre ovanpå den men den största anledningen till att använda primer är att skuggorna sitter mycket bättre och längre.

Börja med att lägga en ögonskuggsprimer på ögonlocket. En som vi föredrar är Milani Eyeshadow Primer. Den kommer att hålla dina sotade ögon på plats hela natten lång! Primern applicerar du enkelt genom att dutta på den med fingerspetsen på ögonlocket.

Därefter behöver du en riktigt bra eyeliner eller kajalpenna. Vi föredrar att använda en kajalpenna som är väldigt krämig, detta för att verkligen kunna blanda ut den och få till sotiga ögon enkelt. Favoriten är Milani Stay Put Waterproof Eyeliner.

Applicera den i en tjock linje intill övre fransraden, och snåla inte! Ett tips är att sudda ut med en snedskuren borste eller en avsmalnad ögonskuggsborste.

Tips på bra

Produkter

Steg tre är att  använda en blending brush, likt borsten Mac 224S för att applicera en svart ögonskugga. Det är viktigt att du använder en pigmenterad ögonskugga för att slippa att skuggan ska se grå och dassig ut. En pigmenterad ögonskugga jag verkligen kan rekommendera är Lancôme ”Ombre Hypnôse Mono Eyeshadow” i färgen Strass Black.

I detta steg kan du välja hur intensivt du vill sminka dina sotade ögon, men ett tips är att ta lite i taget och sudda ut än att applicera mycket på en gång.

Till dina sotade ögon är det väldigt snyggt och stilrent med ett snyggt nude läppstift, eller för en väldigt klassisk look kan du matcha med ett matt rött läppstift. Ett matt rött läppstift som är väldigt prisvärt och som jag kan rekommendera är Estée Lauder ”Volatile”.

den snabba guiden

till sotade ögon

Börja med att applicera en brun ögonskugga med en fluffig borste i vecket vid ögonlocket och blanda ut det noga. Applicera därefter en mörk nyans i de mörka zonerna som på bilden, med en platt ögonskuggsborste. Använd sedan den fluffiga sidan för att blanda ut det. Ju mer mörkt du applicerar desto mer intensiv blir din look.  Avsluta din look med att applicera Liquid Eye Liner längst fransraden och sedan applicera lösögonfransar. Vi gillar modellen Beatrice.

För den som vill kunna göra smokey eyes enkelt men även andra looks rekommenderar vi även en ögonskuggspalett från IsaDora, nämligen Smoky Eyes. Den innehåller många olika kalla, snygga toner som du även kan variera dina sminkningar med, alltså inte bara göra sotade ögon.
Använd ögonskuggsborsten du får med i paletten för att spara lite $!

ögonskugga