Många slarvar med rengöringen av sina sminkborstar, egentligen bör man tvätta sina sminkborstar så ofta som en gång i veckan för att undvika bakterier och annat smuts som kan börja växa inuti borstarna.  Dessutom så får du mycket bättre resultat och en snyggare finish när du sminkar dig med rena sminkborstar. För att ha ett bra hållbarhetstänk bör du även rengöra sminkborstarna regelbundet. Detta för att säkerställa att dom kommer hålla så länge som dom bör.

För att enkelt tvätta sminkborstar kommer här nedan några bra tips för att underlätta rutinen. Många tycker helt enkelt att det är jobbigt och kanske tar lång tid att tvätta sminkborstar men man kan verkligen spara tid genom att följa dessa enkla råd.

Tips #1 – Köp bra sminkborstar

Bra sminkborstar behöver inte vara dyrt – tvärtom. Det går att fynda riktigt bra borstar till bra pris på nätet. Läs mer om hur du fyndar billigt smink.
Ett märke som är prisvärt är Real techniques som säljer prisvärda och bra borstar som är enkla att applicera smink med. Hos Åhléns kan du köpa bra sminkborstar set.

Tips #2 – Använd bra rengöring

Vissa väljer att använda diskmedel eller schampoo som de redan har hemma för att rengöra sina sminkborstar. Det fungerar, absolut, men är att man förstör borstarna genom att använda uttorkande produkter som ovan. Vi rekommenderar istället att man unnar sig att köpa en riktigt bra borstrengöring. Två stycken vi kan rekommendera är

  • LYKO Brush Cleanserspray för 39 kr hos Lyko eller
  • IDUN Mineral Brush Cleanser för 125 kr hos Lyko.

Det finns ett riktigt bra utbud av rengöringsmedel för sminkborstar, men dessa två favoriter är dryga och håller länge.

Tips #3 – Låt borstarna torka liggandes!

Som avslutning på rengöringscermonin är det väldigt viktigt att låta sina sminkborstar få torka i lugn och ro. Samt att INTE torka dom ståendes.

Anledningen till det är att om borstarna torkar ståendes kan de lösa upp limmet nere i skaftet så att borst-stråna lossnar och hela borsten faller isär.

Lägg dem istället på exempelvis en handduk där de får torka liggandes. Gärna att de lutas lite nedåt så att allt vatten rinner ur borsten istället för ner i skaftet.

Image result for Laying makeup brushes towel